Csodák csodája,

avagy, hogyan legyünk sikeresek,

ha már egyszer mindenáron azok akarunk lenni


1. Madonna, a világszerte híres énekesnő egy nap, mikorra már teljesen kifogyott a különféle jobbnál jobb ötleteiből, fejébe vette, hogy szül egy gyereket. Mivel azonban tökéletesen tisztában volt a férfiak kiállhatatlan természetével, és tudta, hogy a későbbi bonyodalmak elkerülése végett legjobban teszi, ha semmi szín alatt sem kooperál velük, ezért úgy határozott, hogy a dolgot minden külső közreműködés nélkül megoldja maga. Így is tett, minek következtében szokatlan vállalkozásának sikerét teljes mértékben a saját számlájára könyvelhette el. Bevételei minden tekintetben megsokszorozódtak, ami azért nem csekélység, úgyhogy nyugodtan megengedhette magának, hogy kényelmesen hátradőljön a székében. Ha Madonna példáján felbuzdulva magad is kisebb-nagyobb sikerek után áhítozol, akkor még véletlenül se téveszd szem elől, hogy az élet nem más, mint egy különös, de mégoly veszélyes kaland, sőt, mi több, időnként már majdnem egész olyan, mint a golf, vagy a rulett, vagy a tviszt - és még akkor jó sokáig lehetne sorolni.

2. Egy szép tavaszi napon Henry Ford épp New York forgalmas utcáin sétált, amikor a 42. utca és az 5. sugárút sarkán meglátott a földön ülni egy embert. Odament hozzá, és habár a férfinak szemmel láthatóan hiányzott mindkét lába, így szólt hozzá: Kelj fel, és járj. A férfi annak rendje-módja szerint fogta magát, és anélkül, hogy akár egyetlen másodpercig is habozott volna, kikászálódott szánalomra méltó rongyai közül, tisztelettudó ábrázattal odalépett Henry Ford elé, kezet rázott vele, és hálás szívvel megköszönte neki mindazt, amit az érdekében tett. Néhány sarokkal lejjebb aztán bepattant az egyik tesztelésre váró T-modellbe, az ablakból még odaintett Henry Fordnak, végül gázt adott és elhúzott a Central Park felé. Ezek után persze nincs is abban semmi meglepő, hogy Henry Ford, a fantasztikus konstruktőr és feltaláló, Amerika feddhetetlen hőse mindörökre beírta nevét a világtörténelembe. Tudta, hogy mit kell tennie, adott időben és adott körülmények között derekasan helyt állt, nem csupán felismerte káprázatos lehetőségeit, de legjobb tudása szerint élt is azokkal. Kövesd a példáját és kész.

3. Ross doktor egy nap épp a klinikára tartott, amikor a Washington Square tizenötös számú házának kapuja előtt egy meglehetős csoportosulásra lett figyelmes. Habár már jócskán késésben volt, lelkiismerete nem hagyta nyugodni, azon nyomban kiszállt éjfekete Toyota Avensis-éből és odasietett a házhoz. Ahogy jobban körülnézett, a tömegben meglátott egy fiatal lányt, aki különösképp lehangoltnak tűnt. Ross doktor odalépett hozzá, gyengéden átölelte a vállát, és megkérdezte tőle, mivel tudja magyarázni különös viselkedését. Erre a lány sűrű hallgatások közepette feltárta helyzetét, miszerint testvére négy nappal ezelőtt sajnálatos módon elhalálozott, és azóta olyan szag van a lakásukba, hogy nem tudnak bemenni. Erre Ross doktor beszólt, hogy gyere ki hulla, mire a hulla kijött és elszaladt. A fiatal teremtés nagyon hálás volt Ross doktornak, akit viszont már másnap magához kéretett a kórházigazgató, és közölte vele, hogy fizetésemelésre számíthat, amit Ross doktor nem hogy nem utasított vissza, de ráadásul köszönettel elfogadott. Ez a példa is azt mutatja, hogy a lehetséges haszon reményében olykor bizony olyasmit is meg kell tennünk, amihez per pillanat esetleg semmi de semmi kedvünk sincs, de ha meg van, akkor pláne.

4. Mr. Mac Donald nem volt mogorva ember, de valahogy mégse szerette senki. Egyszer aztán úgy határozott, hogy megduplázza jövedelmét. Egyik nap, amint épp családja dél-kaliforniai ültetvényén kapálta a répát, egész véletlenül tanúja volt annak, hogy egyik munkatársa és egyben legkedvesebb unokaöccse egészséges és tápláló ebéd helyett mindössze két szelet ócska alabamai kétszersültet rágcsál. Mr. Mac Donald persze nyomban megkérdezte rokonát, hogy mégis mi a csudát csinál, mire az válasz helyett szomorúan széttárta karjait, ezáltal is jelezve, hogy mást nem igen tehet. Mr. Mac Donald ekkor ahelyett, hogy faképnél hagyta volna szegény sorsú munkatársát és mondjuk beugrott volna egy bokorba, hogy még csak ne is lássa, ehelyett inkább a homlokára csapott, és villámgyorsan megalapította a róla elnevezett világhírű gyorsétterem-láncot, ahol ráadásul nem csupán vacak ötezer ember, de népek egész milliói lakhatnak jól kedvükre nap nap után. Ami nem kevés, főként ha meggondoljuk, hogy néha milyen kis dolgokból lesznek a nagy dolgok. Próbáld meg te is, és ha igazán akarod, akkor jó.

5. Popeye, a bátor tengerész egy nyári éjjel három hatalmas cápával álmodott, és mivel tapasztalatból tudta, hogy ez rosszat sejtet, úgyhogy másnap be is következett a tragédia. Épp a szép Maldív szigetek közelében jártak, mikor Popeye, a tengerész fejébe nyomta legkedvencebb matrózsapkáját és kisétált a fedélzetre. Pont jókor érkezett, mert kisvártatva elnyelte a tenger a hajót. Popeye, a bátor tengerész azonban korántsem esett kétségbe, hanem inkább fogta magát, s mintha mi sem lett volna természetesebb, kisétált a partra. Egy másodpercre sem veszítette el a fejét, és ez kétségkívül a javára szolgált, ugyanis a Tenger Bajnokai című hatszázrészes rajzfilmsorozat producere busás gázsit ajánlott a számára, amiből aztán sokmindent tudott vásárolni magának és a barátnőjének, akit ráadásul nagyon kedvelt. Ebből is látszik, hogy a külső megjelenés nagyon is sokat nyom a latba, és ha valamit egyáltalán el akarsz érni az életben, akkor okosan teszed, ha ezt jól az agyadba vésed, különben úgy jársz, mint a híres Tom a Tom és Jerry-ből, akinek azért volt pár baklövése, de nem baj.

6. Claudia Shiffer, a mindenki által csodált szépségideál egy reggel arra ébredt, hogy arcát, sőt még testének legintimebb részeit is vastagon beborítja a ragya. Rögtön gondolta, hogy ez nem lehet más, mint a sokak által olyannyira rettegett és nem kevésbé súlyos betegség, a lepra. Természetesen megtehette volna, hogy szakít eredeti hivatásával és még aznap nekilát, hogy kitanuljon valamilyen más, ám esetleg jóval kevésbé jövedelmező szakmát, Claudia ezzel szemben kisietett kicsinyke házi laboratóriumába, és még mielőtt bárkinek is kiönthette volna a lelkét, különböző alkotóelemek elegyítésével hamarjában előllított egy rendkívül hatékony arc- és testápoló krémet, amit aztán rögvest ki is próbált. És a siker nem maradt el. Bizonyság erre, hogy még manapság is nők százai és ezrei áldják Claudia Shiffer nevét szerte a világban, egyes férfiak meg még le is akarnának feküdni vele. Ha ezek után te magad is boldog, szép és sikeres akarsz lenni, tudnod kell, hogy a rendszeres és minden szempontból kielégítő testápolás éppúgy életünk szerves része, mint például a hugy vagy a takony, meg még egy egész sor olyasvalami, amiről az ember csak úgy ránézésre nem is nagyon gondolná.

7. Arnold Schwarzenegger, aki korábban halálos merénylet áldozata lett, jó három nappal a brutális gyilkosság után váratlanul megjelent az TV 2764-es csatornáján, ezzel is jócskán javítva a nézettségi mutatókat. Ettől kezdve minden valamirevaló tévénéző csak őt akarta látni, és ráadásul még azt is gondolták, amit ő. Connecticutban egy asszony még a mosógépét is kikapcsolta, nehogy nagyon zúgjon. Olyanok is voltak, akik jó útra tértek, és például soha többé nem raktak a levesükbe a kelleténél nagyobb mennyiségű sót. Így történt, hogy a milliók és milliók által olyannyira bálványozott Arnold végülis maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, amit a tévétársaság igazgatója egy szép napon azzal honorált, hogy személyes jellegű konzultáció ürügyén egyszerűen felrendelte magához a századikra, ahonnan aztán mindent, de mindent lehetett látni, még azt is, ami igazán fontos, meg a holdat, és állítólag még most is ott van, és már biztos ott is marad amíg világ a világ, és majd onnan jön el ítélni eleveneket és holtakat, de az is lehet, hogy nem.


in: Lenni jó (Magvető, 2000)